Műanyag bejárati ajtókba biztonságos zárbetét csere

A műanyag bejárati ajtóknak az egyik legnagyobb felhasználási területe a mai modern lakóparkok, lakónegyedek. Könnyen beépíthetők, illetve az árfekvésük nagyon kedvező ezeknek az ajtóknak, ezért is vannak elterjedve ilyen nagymértékben.

Családi házaknál, lépcsőházaknál, társasházaknál gyakran találkozhatunk műanyag bejárati ajtókkal.

Árkategóriájukat tekintve már 30.000 forinttól meg lehet őket vásárolni, de fellelhetőek a magasabb, akár a 140.000 forintos szférában is. Azért fontos tudni, hogy műanyag ajtó és műanyag ajtó között különbség van. Az olcsóbb kategóriájú műanyag ajtó nagyon könnyen felismerhető, mert pont úgy néz ki, mint egy műanyag ajtó. A magasabb kategóriájú műanyag ajtók ellenben, a szakértelemmel nem rendelkező szemek számára könnyen összetéveszthetők egy elegáns fa ajtóval.

A műanyag bejárati ajtók szerkezete

Mi azt gondoljuk, hogy egy szabvány méretű (1000 x 2000 mm) műanyag bejárati ajtó esetében a középút a legcélravezetőbb, de 70-80 ezer forintnál többet nem szabadna érte kiadni, pont a szerkezete miatt.

Ajtószerkezet szerint előfordulnak sima, egyszerű műanyag ajtók, ahol a vázon található a szigetelés; valamint a fémvázas szerkezetű ajtók, amelyeknek a minősége is jobb, megbízhatóbbak is, és magasabb árkategóriát képviselnek. Ezekből létezik még egy- vagy több légkamrás változat.

A műanyag ajtók minősége és árkategóriája tekintetében, fontos megemlítenünk az ajtók pántozását. A pántoknak, zsanéroknak jó minőségűnek kell lenniük, mert egyrészt meg kell tartaniuk az ajtó súlyát, ami elengedhetetlen a hosszú élettartamhoz, másrészt a folyamatos használat szempontjából is kitartónak kell lenniük. Az épület dilatációjából adódó ajtómozgások is kiküszöbölhetők az állítható ajtózsanérokkal, miáltal szintén meghosszabbítható az ajtó és a zárszerkezet élettartama.

Az egyszerű, olcsó, barkács-áruházakban kapható műanyag ajtók fix zsanérozásúak, ami azt jelenti, hogy nem állíthatók a zsanérok. Ezeknek a műanyag ajtóknak a zárszerkezete is gyenge, nem időtálló. Ilyen vasalat pl. a Pavo, Vorne. Cégünk az ennél drágább kategóriát képviselő műanyag ajtókat ajánlja megvásárlásra vagy beszerelésre, mert azokon állítási lehetőség is van.

A műanyag ajtók vasalatainak cseréje

Nagyon fontos megemlítenünk a műanyag ajtókat működtető vasalatokat.  A vasalatok, vagy más néven szalagzárak, élzárak, vagy zárszerkezetek, lehetnek kilincs-működtetésűek vagy kulcs-működtetésűek.

A kilincs-működtetésű ajtók működése eltér a többi ajtóétól, mégpedig abban, hogy amíg egy átlagos ajtónál becsukjuk az ajtót és rázárjuk a zárat, addig a kilincsvezérlésű típusoknál becsukjuk az ajtót és felemeljük/felhúzzuk a kilincset. Ezáltal az ajtó élébe belemart több pontos zárszerkezet csapjai, rúdjai, stiftjei – amik különböző alakúak és formájúak lehetnek, pl. horog, kampó, gomba, lapított, egyenes, dupla egyenes – beleakadnak a tokon lévő ellendarabokba, zárdobozba, furatba. Ezt követően a zárbetét elfordításával reteszeljük a zárszerkezetet, ezzel akadályozva a kilincs lenyomását.

Az ajtóban lévő zárszerkezet több ponton is záródik, ilyenek például a Fuhr, Maco, GU, Roto, Schüring, Schüco, Pavo, KFV, Elzett, Vorne vasalatok, szerkezetek. Szabványméretük 45/92 mm-es osztású. Ezekben az ajtókban aszimmetrikus, többnyire 40/45, vagy 45/45 mm-es zárbetét van. Javasolni szoktuk egy legalább lapon mart kivitelű zárcsere elvégeztetését, pl. RB LOCXIS, RB Dynamic, RB Keylocx.

Maga az ajtó műanyag szerkezete könnyű, időtálló, igazából karbantartást nem igényel. Ha szakszerűen be van építve, évekig jól működik. Az ajtótokon elhelyezkedő zár ellendarabok különböző profilok lehetnek, az ajtótokba bemart nuthoz vannak igazítva. Például Z, D, P profilok.

A műanyag ajtók általában fehér vagy barna színben kerülnek forgalomba.  Mintáztuk lehet sima felületű, kazettás, üveges, boltíves üveges, osztott üveges és egyéb mintájú.

Cégünk műanyag ajtó, ablak beszerelésével nem foglalkozik! Amit kínálunk, kulcselvesztés, zárbetét meghibásodás esetén, zárbetét csere; felhúzó kilincses vagy kulcsműködtetésű, többpontos zárszerkezet csere; gombos kivitel esetén, becsapódott ajtónyitás – zárnyitás; zár akadozás esetén ajtóigazítás, beállítás (nem beépítés!); kilincs – pajzs csere; hevederzár szerelés, illetve másodzár szerelés.

Zárbetét csere garanciával – Budapesten megrendelhető a 06-30-408-8914 telefonszámon!