Műanyag ajtózárak fajtái, típusai

A műanyag-ajtó zárak általában, ahogyan a nevükben is benne van, műanyag bejárati ajtóba vannak beszerelve. Majdnem minden esetben az ajtó élében végigfutó zárszerkezet (vasalat) a jellemző. Működési elvüket tekintve, van kulcsműködtetésű és kilincsemeléses típus. Lényegében mind a kettő a zárást szolgálja, csak másképp kell használni nyitáskor, záráskor.

A műanyag ajtó zárak többpontos mozgását a zárszerkezetben lévő mechanika továbbítja. A kilincs felemelésekor történik a pontok, reteszek mozgása fel-, előre- és lefelé.

A műanyag ajtózárakat több cég gyártja különböző márkaneveken, pl. GU, Elzett, Maco, Roto és a KFV zárszerkezet. Az átlagos, sztenderd méret a 35/92 vagy a 45/92 mm-es négygörgős kivitel. 16 mm-es előlapjuk van. Általában fehér vagy barna kilinccsel vannak használva, ami ajtószín függvényében változik. A gyártó neve vagy logója az esetek többségében az előlapba bele van gravírozva.

A műanyag ajtó zárak méreteinél általában az előlap külső szélétől mért távolság jelenti a kilincstengely közepéig mért méretet. Ez lehet 28, 30, 35, 40, 45 mm, stb, a másik méret a kilincstengely-közép és a zárbetét közép közötti távolság. Ez általában lehet 92, 85, 72 mm, stb. Ebből látható, hogy elég sokfajta méretvariáció adódhat, és akkor még nem beszéltünk a gyártóról. A fenti méretek fontosak, főleg vásárlásnál, de nekünk is segítség a szervizelés során, ha valaki bővebb információval rendelkezik, vagy tud fotót küldeni a teljes vasalatról, akár az ajtóba beépítve. A műanyag ajtóvasalatok előlapjai javarészben 16 mm méretűek, inkább az újabb, kéttáskás, kéttüskés GU, MetalPlast, Maco vasalatoknál fordul elő a 20 vagy 22 mm szélességű előlap.

Műanyag ajtó zárcserét vállalunk Budapest területén, ha körbe forog a kilincs, vagy lóg és már nem lehet lenyomni azt. Ezeknek a problémáknak minden esetben van előjele, pl. akadás, szorulás, magától egy kilincs nem törik le és a szerkezet nem romlik el.

A műanyag ajtózárak cseréje szaktudást igényel. Bár sokan azt gondolják, hogy házilag megoldják, és úgy állnak neki, hogy azt sem tudják mit kell hozzá venni, csak a kezdő szöveget olvasták el, hogy vásárolható ilyen zárszerkezet. Ügyeletei jelleggel tevékenykedünk Budapest összes kerületében.

Hívjon minket, ha nem nyílik az ajtó vagy ha tönkrement a zárszerkezet! Ha új lakásba költözött és szeretné a régi zárat lecseréltetni, akkor is forduljon hozzánk! Mi minden munka elvégzésére fel vagyunk készülve, fel vagyunk szerelkezve és komoly szaktudású, nagy tapasztalattal bíró kollégákkal dolgozunk!

Mi zárszerviz cég vagyunk, tőlünk zárszerkezetet vásárolni nem tud, kulcsot nem másolunk! Hétvégén is dolgozunk, de munkaidőben is elérhet minket, hétfőtől vasárnapig, 0 és 24 óra között. Zárszerelő szakembereink mindenkinek tudnak segíteni, gyorsan, szakszerűen, rugalmasan és garanciával végzik el a zárszerelési feladatokat!

Fentieken kívül vállaljuk bukó/nyíló és toló erkélyajtók zárszerkezeteinek cseréjét, utólagos beállítását, zsanér- és kilincs cserét a tökéletes záródás érdekében! Munkánkat megkönnyíti, ha tudnak részletes tájékoztatást adni a problémáról, esetleg képet küldeni az elromlott ajtózárról, kilincsről.

Mivel a teraszajtók esetében is különböző márkanevek vannak feltüntetve a vasalaton, így áraink is különbözőképpen vannak megszabva. Vagy tól-ig árat mondunk az ügyfélnek a telefonban, vagy fix összeget mondunk a zárszerviz ellátásra, amivel számolni lehet pl. egy felhúzókilincses vasalat cseréjekor. Ez egyébként a gyakoribb eset. Olcsó Pavo, Vorne vasalatokat nem szerelünk be garanciális okok miatt, illetve az ügyfél által megvásárolt terméket sem szereljük be, mivel azt ő vásárolta meg, innentől kezdve, ha nem szakember szereli be a bolt elzárkózik a garanciális feltételektől! Zárszerviz cégünk sem hajlandó garanciát vállalni arra, amit az ügyfél megvásárolt, pl. az Obi-ban!