Betörési kísérlet átveréssel

A legfrissebb tapasztalatunk szerint, a betörők igencsak ravasz módon jutnak be az idős emberekhez, nyugdíjasokhoz, mégpedig egy megfigyelésen és furfangon alapuló módszerrel.

Persze mindez nem bizonyítható, de nem egy idősebb ügyfelünk panaszkodott az utóbbi időkben betörésekre, besurranásokra, tolvajlásokra, mégpedig úgy, hogy szerintük valaki „megpiszkálta a zárat”.

Nos, mivel nagyon sokszor végighallgattuk a zárcsere, vagy éppen biztonsági másodzár, vagy hevederzár szerelés alatt a történeteket, lassanként összeraktuk a mozaikot, hogy valójában mik is ezek a rejtélyes esetek. Vajon mi történhetett?

Az minden sztoriban közel azonos volt, hogy a betörést megelőzően, általában két ismeretlen fiatalember becsöngetett a lakókhoz valamilyen ürüggyel. Általában hamis igazolványt mutattak fel, azt is csak pillanatokra, és a Főtávra, Főgázra, Elműre, Vízművekre hivatkozva, bebocsátást nyertek. Az ok általában az volt, hogy óraellenőrzés, vagy ilyen, vagy olyan egyéb ellenőrzés, pl. óraszám egyeztetés, stb.

Szegény, naiv, jóhiszemű, idős emberek pedig, gyanakvás nélkül, vagy kis gyanakvással ugyan, de beengedték őket. Szerencsére a történet nem horror szinten folytatódik, hanem furfanggal és aljas indokból kifolyólag.

Amíg az egyik fiatalember ilyen vagy olyan ürüggyel lefoglalja a lakásban élő idős embereket, többnyire egyedülállókat, addig a társa elemeli a lakáskulcsot, vagy éppen annak másolatát, ami többnyire az előszobában, a fogas melletti kis kulcsos szekrényben vagy kulcstartón lóg. Itt aztán gyorsan be is fejezik a látogatást, szép napot kívánva. A rafináltabbak még kamu munkalapot is kitöltenek, mintha tényleg valamilyen munkát végeztek volna el. Idős főszereplőnk pedig megnyugodva tér vissza napi teendőihez, hogy mégsem annyira rosszak ezek a fiatalok, nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Pedig kell.

A fiatalemberek kifigyelik ezek után a nyugdíjasokat, mikor mennek el, merre, mennyi időre, majd pár hét múlva lecsapnak. Kinyitják a lakást a saját kulcsával, majd ki is rámolják azt. Voltak olyan esetek, amikor még vissza is zárták az ajtón lévő zárakat, jól megkavarva ezzel a lakókat, hiszen egy betörő nem zár be maga után.

Nos, mi ebből a konzekvencia? Hogyan lehet ellene védekezni? Nagyon egyszerűen. Elsősorban azt tanácsoljuk, hogy ne tartsák a kulcsot, pótkulcsot látható helyen! Érdemes, ha egyedül vannak otthon, beakasztani a biztonsági láncot, vagy egyet felszereltetni! Nem akkora nagy védelem, de mindenképpen egy nagyot kell rúgni az ajtóba, az meg zajjal jár, és feltűnő is. Általában ez a módszer nem jellemző az elkövetésre.

Fontos, hogy a közművek szerelőit csak az igazolvány alapos áttanulmányozása után engedjék be a lakásba! Egy igazi szerelő nem sürget, nem idegeskedik, hiszen azon az egy percen nem múlik semmi. Akik nem biztosak a dolgukban, azok inkább mondják meg neki, hogy jöjjön vissza egy másik időpontban, amikor a fiuk, lányuk, vagy bárki a családból ott van. A fiatalabbak jártasabbak ezekben a dolgokban, nem bíznak vakon idegenekben.

Érdemes kicsi odafigyeléssel, gyanakvással kezelni a dolgokat, mert mint tudják, jobb félni, mint megijedni!