Lakásvédelmi tippek a betörés megelőzésére

Mai írásunkban szeretnénk pár olyan dologra is felhívni az emberek figyelmét, ami esetleg számukra eddig nem volt aktuális vagy fontos, mégis érdemes lenne tudni egy laikus embernek. Mindez a biztonságtechnika fejlődéséről, a biztonság fokozásáról szó, illetve, hogy a betörők is már mennyire lépést tartanak az új fejlesztésekkel.

Az egészség után a legfontosabb dolog az életben a család, és az ő személyük, biztonságuk, illetve a lakásunk védelme. Nem kimondottan reklámszagú, drága termékeket akarunk ebbe a rovatba erőltetni, hirdetni, hanem inkább az általános tudnivalókra való figyelem felkeltése a célunk.

Ezt egy kicsit részletesebben, tagoltabban körülírnánk, hogy mindenki megértse, és könnyedén áttekinthető legyen az olvasók számára is. Nekem nagyon könnyű a dolgom, hiszen több mint 15 éve vagyok ebben a szakmában, így számomra természetes a biztonság. Nap, mint nap, mint szervizvezető, és telefonos ügyelőként is, számtalan beszélgetést folytatok/folytatunk ügyfelekkel. Mindig nagy meglepetést okoz az a tény, hogy tíz emberből csak ketten, hárman figyelnek, ügyelnek a biztonságra. Nos, ezért vagyunk mi, hogy segítsünk és javítsunk a százalékos arányokon.

Biztosan van olyan témakör a számomra, amihez én se tudnék hozzá szólni, ezért nem ítélhetek el senkit amiatt, ha nem ért a lakásvédelemhez, biztonságtechnikához. Ha logikusan belegondolunk abba, hogy milyen környéken lakunk, esetleg követjük a bűnügyi statisztikákat, akkor nagyjából meghatározható az az összeg, amit érdemes ráköltenünk a biztonságunkra, a lakás biztonságára.

A másik fontos dolog, amit érdemes átgondolnunk, hogy pl. a nyílászáróink, első ránézésre, vajon milyen ellenállást tanúsítanának egy kisebb, illetve egy nagyobb, erőszakos külső behatolás során. Gondolom, mindenki tisztában van azzal, hogy mit is rejt lakása az ajtó mögött. Egy okos ember egyszer azt mondta nekem, hogy egy élet munkája van az ajtó mögött, és szerintem igaza volt. Gondolkozzunk el egy kicsit ezen!

Sajnos az illetéktelen behatolók ellen csakis komoly védekezéssel tudunk fellépni. Néhány példát említenék, mire érdemes odafigyelni. Lakásvásárláskor a környék, a helyszín, az emelet kiválasztása, a bejárati ajtó szemrevételezése és ehhez értő szakember véleményének kikérése, gyenge, rozoga ajtó esetén ajtócsere, ajtó-megerősítés, nyílászárók, ablakok megerősítése, riasztó beszereltetése, jobb ajtók esetén pedig mindenféleképpen zárcsere, és hevederzár, másodzár felszereltetése.

Az a tapasztalatunk, hogy egy kültéren elhelyezett riasztó, vagy esetleg egy őrző-védő cég által elhelyezett céges matrica is visszatartó erő lehet. Ám gondolkozhatunk egyszerűbben is, pl. kutyával is védekezhetünk. A statisztikai számok bizonyítják, hogy kevesebb olyan helyre törnek be, ahol a házat kutya is védi, mint oda, ahol nem. Ezt mindenki döntse el saját maga. Az én szakmai véleményem az, hogy ha anyagilag megoldható, akkor „full” mindenből (zár, riasztó, kutya), és nyugodtan mehetünk nyaralni. Sajnos nem mindenki tudja ezt megoldani, sem pedig anyagilag megengedni, de számukra is van megoldás.

Nézzük végig lépésről lépésre, laikus szemmel, hogy a lakásban melyik nyílászáró van a legjobban eldugva, melyik az úgynevezett, leggyengébb láncszem. Akkor ezzel kell foglalkozni, ennek kell magasabb szintre emelni a biztonsági fokát. Ha esetleg nem értenek hozzá, nyugodtan kérjék ki szakember véleményét, akár többét is, és azok alapján válasszanak, döntsenek.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb megoldás, és az olcsóbb is lehet jó! Érdemes valamilyen köztes megoldást találni. Sajnos Magyarországon, főként Budapest egyes kerületeiben, nagyon sok a betörés, a betörési kísérlet, és ez egyelőre nem is mutat javulási arányt, valamint a közbiztonság sem valami túl jó. Mindenki ismeri azt a mondást, hogy alkalom szüli a tolvajt, hát ez sajnos igaz! Sokan elképzelni sem tudják, hogy milyen az, amikor a munkából hazamenet tárva-nyitva van a lakásunk ajtaja, és szanaszét van pakolva, dobálva minden! Nem is kívánom senkinek, hogy megtudja ezt!

Arról nem is beszélve, hogy idegen, illetéktelen kezek turkáltak a személyes holmink között, ráadásul értékeinket elrabolva, emléktárgyainkat széttörve távoznak a lakásunkból. Mindezek után pedig ott marad a rumli, amit maguk után hagytak, valamint a betörést követő procedúra. A rendőrég, a biztosító, az okmányiroda, stb.

Nagyon sok ember ezt egy szörnyű tragédiaként éli meg, és egy életre nem tudja ezt elfelejteni. Egy jó tanács: mindig legyünk nagyon körültekintőek, felkészültek, határozottak és akkor semmi olyan dolog nem történhet, amivel ne tudnánk megbirkózni! Nem szégyen tanácsot kérni, hiszen több szem többet lát, a tapasztalt ember okosabb/bölcsebb, érdemes néha őket meghallgatni, esetleg a tanácsaikat megfogadni.