Műanyag ajtóban zárszerkezet csere – buktatók

Zárszerviz cég révén sok megkeresést kapunk a vasalat cserével kapcsolatban. Ez nem egy olyan egyszerű munkafolyamat, mint sokan gondolnák, mert sok gyártónak, rengeteg típusú, fajtájú, minőségű vasalata van, így ezek beazonosítása nem egyszerű, főleg telefonon keresztül. Nagyon sok műanyag és fa ajtóban megtalálhatók ezek a vasalatok, így a „több ponton záródik” kifejezés nem elég.

Nagyon sokszor a zárcsere/zárszerkezet csere mibenléte és ára attól függ, hogy pontosan milyen zárszerkezet van a bejárati ajtókban. Mivel nem egyfajta zárszerkezet van a piacon, hanem nagyon sok gyártó cég különböző termékei, így az sem mindegy, hogy pontosan milyen árat mondunk az ügyfélnek az zárcserére.

A vasalatok (zárszerkezetek, szalagzárak, rúdzárak, ajtóél vasalatok) több helyen tolnak ki magukból záródási pontokat, így lehet két záródási pont a vasalatokon, négy záródási pont, a középső zárszerkezet záródási pontján felül. A zárszerkezet lehet kulcsműködéses vagy kilincsemelős.

A legjobb megoldás mindig az, ha az ügyfél küld nekünk egy fotót az ajtó élében végigfutó zárszerkezetről.

A fotó alapján pontosan be lehet azonosítani, hogy melyik gyártó melyik szerkezete van az ajtóba beépítve, így a zár csere ára elméletileg pontosan kiszámítható. Itt azért hangsúlyoznánk az „elméletileg” szót, mert ilyenkor még nem biztos, hogy ki tudjuk következtetni a pontos méreteket (pl. előlap és kilincstengely távolság, valamint a zárközép és a kilincstengely távolság, előlap szélessége). Bár a tapasztalatunknak köszönhetően, ezt általában tudjuk, de mindig van egy-két kivételes eset, amikor bizony el kell végezni a méréseket az ügyfélnek.

Mikor minden megvan, akkor tudunk konkrét árat mondani az ügyfeleknek, hogy anyagilag az zárszerkezet-csere kapcsán mire lehet számítani, hogyan kell készülni. És, hogy miért nem megyünk ki mi magunk felmérni? Ez nagyon egyszerű. Egyrészt, mert nem nagyon van erre időbeli kapacitásunk, hiszen a munka az első. Másodsorban, 2018 van, mikor mindenkinek kamerás mobilja van, és legalább egy valaki van a családban, aki tud e-mailt, Viber üzenetet, MMS-t küldeni. Használjuk ki ezeket az előnyöket és spóroljunk időt vele mindenkinek! Harmadjára pedig, mindig fennáll a lehetőség, hogy nem kérik a munkát, amire minden joguk meg is van az embereknek. Mi viszont átbumliztunk a városon, elment egy óránk, üzemanyagköltség, parkolási költség. Ez pedig teljes ráfizetés nekünk, akik segíteni akartunk. Ezért egyszerűbb a fotó küldése.

Ami pedig a legfontosabb a vasalat csere kapcsán, hogy nem elsősorban és feltétlenül az ár alapján kell dönteni. Nagyon fontos, hogy melyik szerkezet mit tol ki magából és hány ponton. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy az adott zárszerkezet két ponton pl. egy-egy tüskét/kampót tol ki magából, vagy görgőkön keresztül biztosítja a záródást.

A tüskét kitoló zárszerkezet mindig biztonságosabb, mint az egyszerű görgőkkel működő vasalat. Ha csak egy kicsit is jobban belegondolunk, akkor érthető, hogy a tüske mélyebben bele tud kapaszkodni az ellendarabba, mint egy csupán 1-2 mm-es görgős szerkezetet. Mondhatni, az alig fog valamit. A tüskés, kampós vasalat ára egyértelműen drágább, ezért magasabb a helyszíni zárszerviz költség.

Amikor az ügyfél több céget és felkeres, megkérdez telefonon, hogy mennyibe kerül a zárcsere, akkor nem mindegy, hogy egy magasabb biztonságot képviselő tüskés szerkezetet fog neki az adott zárszerviz cég beszerelni az ajtóba, vagy pedig egy jóval alacsonyabb minőségi és biztonsági kategóriát képviselő, görgős zárszerkezetet.

Mert meg lehet oldani egy zárcserét természetesen olcsóbban, csak nagyon nem mindegy, hogy mit kapnak a pénzükért! Mindig érdemes belegondolni, hogy milyen értékek vannak az ajtó mögött, amelybe jó lenne, ha idegen emberek nem avatkoznának bele, betörés formájában. Mert amíg a kampó, tüske tartja az ajtót az adott pontokon, addig az egy mm-es görgő simán elenged, és az ajtó kinyílik. Nem gondolnánk, hogy ennek a lehetősége megér egy kb. 10 ezer forintos spórolást.

Ha a biztonsági ajtó tüskékkel, kampókkal záródik méghozzá több ponton, akkor mi nagyon nem javasoljuk egy egyszerű, olcsó görgős szerkezetre történő kicserélését! Még abban az esetben sem, ha ezzel pénzt lehet spórolni. Számunkra mindig a biztonság a legelső, így zárcsere esetén nem cserélünk egy magasabb kategóriájú szerkezetet alacsonyabbra, hanem mindig azt a biztonsági fokozatú vasalatot szereljük be az ajtóba, ami eredetileg benne volt. Maximum a gyártó változhat, de mindig felfelé, azaz megbízhatóbb gyártó, magasabb minőségű, biztonsági fokozatú vasalatai. Csak így tudjuk a maximumot nyújtani, és a teljes körű garanciát biztosítani!