Mikor van szükség új zárbetét kulcsára?

Természetesen zárcsere alkalmával, mert az ajtózárhoz tartozó kulcsokat nemcsak elhagyjuk, ellopják, hanem el is használódnak. Habár ez inkább a gyengébb zárbetétek kulcsaira jellemző. Ha minőségi zárat akarnak cseréltetni, érdemes egyből izraeli, betörésbiztos zárban gondolkodni. Az elhasználódásból adódó problémák előjele, hogy a kulcs kezdi feladni a működést a zárbetétben, és erre az intő jelre mindig oda kell figyelni. Előbb vagy utóbb ugyanis kizárja majd az ajtó, ami pedig nem jó dolog. A figyelmeztető jelek ellenére, ha előszakosan feszegetjük a kulcsokat, könnyen eldeformálódnak, egyre nehezebben illeszkednek a zárba, egyszer csak beletörik a kulcs.

Mi ilyenkor a szükséges tudnivaló?

Miután beletört a kulcs a zárbetétbe, a tulajdonos semmit nem tud tenni az ügy érdekében. Mindenképp szakemberre kell bízni, zárszerelő mesterre. Ő megpróbálhatja kiszedni a beletört kulcsot, ha sikerül, de ez mindig a kulcs mélységétől függ. A legtöbb esetben kijön, de egyértelmű, hogy ajánlott a zárnyitás utáni zárbetét csere.

Ajtózárbetét csere – hogyan lesznek új kulcsaink?

Elég sok olyan körülmény van, mikor új kulcsokra van szüksége valakinek. Tehát a régi kulcs helyett egy másikkal nyílik majd a bejárati ajtó zárbetétje. A legtöbb esetben ilyenkor zárcserére, zárbetét pótlásra gondolnak. Akadozó, nehezen működő zárak esetén nem érdemes próbálkozni zárjavítással, és a kulcsvesztés során nem szabad kulcsmásolást sem alkalmazni, hiszen bárki hozzájuthatott a kulcshoz. Ezt nem szabad kockáztatni! A következő eseteknél részletesen taglaljuk, mikor elég a zárbetét csere, milyen szituációkkal találkozunk a zárszerelési feladatok ellátása során és, hogy miért is fontos a bejárati ajtózárat szakemberrel cseréltetni és nem házilag próbálkozni pl. egy interneten vásárolt kínai zárbetéttel.

Ha elveszett a kulcs, mit tegyünk?

Amikor elveszítjük a lakáskulcsot, érdemes végiggondolni és végigjárni azt az útvonalat (teret, utat, stb.), ahol utoljára voltunk, hátha sikerrel járunk. A jobb eset, ha van valahol letéve egy pótkulcs (rokon, családtag, stb.), így nem kell szétfúrni az ajtózárat a lakásba való bejutáshoz. Viszont ezek után nem kérdés a zárbetét kicserélése biztonságosra, megbízhatóra, illetve a pótkulcs ismételt elhelyezésére, hátha ismét előfordul ez az eset.

Zárba törött vagy szorult kulcs esetén a teendő

Ebben az esetben ne piszkálják, ne akarják házilag megoldani, majd a zárszerelő mester, aki érkezik, megoldja ezt a problémát. Kiszedi a beleszorult darabot és egy új zárbetétet szerel be, mert egy jól menő vállalkozás szervizautójában különféle alternatívák közül tud választani a megrendelő. Így nem kell zárak után rohangálni, pl. hétvégén.  Általában a beletört kulcsos helyzet akkor áll elő, mielőtt még kinyílt volna az ajtó, így azért azzal számolni kell mindenkinek, hogy nem a szomszéd lépcsőházból fog menni a szerelő. Egy órát minimum várni kell bármilyen gyorsszervizre. Ezért is fogadják meg a tanácsot? ha rosszul működik, akadozik, meg kell előzni a bajt, ki kell cseréltetni a zárbetétet!

Új lakás vásárlása, lakásbérlet hosszú vagy rövid távra

Amikor új ingatlant vásárolunk (teljesen mindegy, hogy használtat vagy újat), a legfontosabb, hogy a kulcsátvétel után, de még a beköltözés előtt egy gyors zárbetét cserét kell kérni egy zárszerviz vállalkozástól. Sosem lehet tudni, hogy az építtetőnél vagy az előző lakó bármelyikénél nem maradt-e kulcs. Ennek a lehetőségével ne is játszunk! Egy pár 10.000 Ft-os zárbetét cserének bele kell férjen egy több 10 millió forintos ingatlan vásárlásakor.

Válás, szakítás, családi problémák miatti zárcsere 

Problémák, családi viták, válás vagy egyéb vitás helyzetek bármikor előfordulhatnak. Persze mindenkinek a békés megoldást ajánljuk, ha kivitelezhető. Ha azonban valaki elmegy a lakásból, érdemes utána kicseréltetni a zárbetétet, hogy innentől kezdve ne toppanjon be bármikor meglepetésszerűen. A zárcserét mindig a tulajdonos és a megbízottja végeztetheti. Bérelt lakás esetén engedélyt kell kérni, bérlő ilyet nem rendelhet meg a szolgáltatótól.