Mi a rongálásmentes ajtónyitás?

Mai írásunk témája a rongálásmentes, azaz roncsolásmentes ajtónyitás, zárnyitás. A telefonos beszélgetéseinkből kiindulva, az a következtetésünk, hogy nagyon sok ügyfél nincs tisztában azzal, hogy pontosan mit jelentenek ezek a fogalmak. Valószínűleg ennek az oka az, hogy nem olvasták el figyelmesen (vagy egyáltalán nem olvasták el), hogy mi van az adott oldalon leírva. Ezért megpróbáljuk ezt most rendbe tenni azoknak, akik e sorokat olvassák.

Kezdjük talán azzal, hogy 100%-ban rongálásmentes ajtónyitást, zárnyitást csak és kizárólag abban az esetben lehet elvégezni, ha az ajtó nincs kulcsra zárva. Ez alatt azt értjük, hogy pl. az ügyfél kizárta magát, vagy becsapódott mögötte az ajtó. Ebben az esetben az ajtó nincs kulcsra zárva, csupán a kulcs bent van a lakásban vagy belülről benne van a zárban, és kívülről a kilincs helyett egy fix gomb található, ezért nem lehet bejutni a lakásba.

Magát az nyitási folyamatot itt nem mondjuk el, de amit az ügyfélnek tudni kell, az csupán annyi, hogy az ajtó ilyenkor értelemszerűen nincs kulcsra zárva. Ebben az esetben az ajtó egy szakember által sérülés- és rongálásmentesen nyitható, azaz ilyenkor nem sérül sem az ajtó, sem a zár. Itt még érdemes azt megemlíteni, hogy a „szakember”, aki ilyenkor roncsolással próbál ajtót nyitni, az nem ért a szakmájához. Ilyenkor sürgősen keressenek valaki mást!

Az az ajtó, amelyik kulcsra van zárva, a szó szerinti értelmében rongálásmentesen nem nyitható. Azonban nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a rongálás, roncsolás csak a zárra vonatkozik. Egyébként erre a jogszabály is van, hogy kulcsra zárt ajtót szakember rongálásmentesen nem nyithat. Erre megfelelő (rendőrségi és egyéb) engedélyek szükségesek, illetve szigorú törvénykezés szabályozza. Tehát a kulcsra zárt ajtót a zár rongálásával tudjuk kinyitni. Amit itt nagyon fontos szintén kiemelni, hogy maga az ajtó nem sérül, nem is nem is sérülhet! Tehát ebben az esetben nem kell új ajtót vásárolni, ami több százezres tétel, hanem a zárszerkezetet rongáljuk, ami a későbbiekben már nem használható. Csupán ezt kell a nyitás után cserélni. Amennyiben zárbetét van az ajtóban, még egyszerűbb a dolog, mert csak a zárbetétet kell majd kicserélni.

Itt is megemlítenénk azokat nem hozzáértő szakembereknek titulált vállalkozókat, akik az ajtót szétfúrják, tönkreteszik, összekarcolják, leszakítják a kilincset/pajzsot. Ők azok, akiknek semmi keresnivalójuk ebben a szakmában. Érdemes mindig rákérdezni, hogy milyen módszerrel nyitja ki a bezárt zárat, zárszerkezetet a helyszínre érkező zárszerelő, és ennek alapján dönteni. Ha valaki az ajtót szétfurkálja, összekarcolja, tönkreteszi, és új ajtót kell a zárnyitás után vásárolni, annak jobb, ha rögtön búcsút mondanak!

Fentiek elolvasásával reméljük, hogy sikerült tisztázni a rongálásmentes nyitás fogalmát. Összefoglalva: 100 %-ban rongálás- és roncsolásmentes nyitás abban az esetben van, ha az ajtó csak be van csapódva, nincs kulcsra zárva. Továbbá az ajtó rongálása nélkül tudjuk nyitni azt a zárat, amelyik kulcsra van zárva, de elhagyták a kulcsot, azonban ilyenkor a zár sérül és azt cserélni kell.