Lefittyedt kilincs mire utal? Kell e szerelőt hívni hozzá?

Általában, ha a kilincs lefelé lóg kívül vagy belül az a kilincs visszahúzó rugójának a hibájára utal. Ilyenkor letörik a visszahúzó rugóból egy darab és nem tartja meg vízszintesen a kilincsmarkolatot. Ettől függetlenül, lehet használni a kilincset, de nem sokáig, mert így folyamatosan terheljük a zárszerkezet rugóját is. Amennyiben az is eltörik, akkor beszakad a zármechanikában a rugó és nem fogjuk tudni kulccsal kinyitni a zárszerkezetet. Úgyhogy érdemes minél hamarabb ezt egy szakemberrel kicseréltetni!

Budapest területén 32.000 forintért érhető el a kínai kilincsek komplett cseréje, helyszíni szereléssel együtt. Hangsúlyoznánk, hogy csak a külső/belső kilincs, pajzsot cseréljük, a zárat nem, az egy teljesen más tartozéka az ajtónak. Zárat akkor cserélünk, ha a megrendelő elhagyta a lakáskulcsot, új lakásba költözött, vagy pedig valamiért akadozik a zárbetét, nehezen megy bele a kulcs vagy egyéb más probléma miatt. Ne halogassa sokáig a lekonyuló kilincs-problémát, mert nem annyira üzembiztosan kezelhető így az ajtó(zár), illetve előfordulhat az, hogy a következő nap a kilincs markolata fog a kézben maradni, ami után viszont már igencsak nehézkes a zárás, nyitás.

Kínai ajtókilincsben nem világít a led, van-e ennek jelentősége?

Semmi jelentősége nincs. Ha lemerült az elem vagy tönkrement a led izzó, az nem befolyásolja a zár, a kilincs vagy az ajtó működését. Igazság szerint a világító led azt a célt szolgálja, hogy egy sötét lépcsőházban könnyebben megtaláljuk a kulcsot és behelyezzük a zárba a hazaérkezéskor. Ha kiégett az izzó vagy a led, vagy lemerültek az elemek, lehet benne elemet cserélni. Zárszerviz cégünk azonban ilyet nem vállal. Ha mindenféleképpen ragaszkodnak a világításhoz, mert már ezt megszokták és könnyebb a kezelhetőség a zárás szempontjából, érdemes elvinni a komplett kilincsgarnitúrát egy óráshoz, egy finomkezű szakemberhez, aki precízen ki tudja benne az elemet cserélni. Nagyon vékony vezetékek vannak a kilincs külső részében és nagyon gyengén van megoldva az összeszerelés is, ezért házilag ne álljanak neki, pár ezer forintért megcsinálja ezt egy szakember! Magának a kilincsnek a leszerelését egy csillagcsavarhúzó segítségével könnyen meg lehet oldani és ezt kell elvinni az óráshoz például.

Mennyire megbízható a kínai ajtó alsó és felső zárbetétje?

Két kivitelű kínai ajtót szoktunk általában a helyszínen szervizelni, az egyzáras, illetve a kétzáras típust. Az egyzáras kínai ajtók általában barkácsáruházas beszerzésből származnak, itt a neveket nem sorolnánk, mert a különböző akciók keretein belül bármilyen nevet kitalálhatnak, viszont ha a magyar forgalmazók által eladott kínai ajtókról beszélünk, akkor három duplazáras kivitelt említenénk meg. Elsőként a HiSec kétzárral ellátott kínai ajtót, másodikként a Secdoors emelőkilincses kínai ajtót, végül pedig a TerraSec bejárati ajtót.

Az elmúlt 5 évre visszamenőleg, tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a kínai ajtók eredeti zárbetétjeivel -mindenféle ellenkező híreszteléssel szemben- rengeteg probléma van. Többek között ilyen, amikor záráskor/nyitáskor kijön a zármag a zárbetétből, vagy beleszorul függőlegesen a kulcs a zárba, ilyenkor se ki, se be, de a legnagyobb probléma, hogy ezeket a zárbetéteket hangtalanul, nyomtalanul, pillanatok alatt kinyitják a betörők. Megbízhatóság szempontjából ezek a zárak, cilinderek, amikor bejárati ajtóba vannak beszerelve, inkább a lélektani zárásnak felelnek csak meg. Ez annyit jelent, hogy nyitni-zárni lehet velük az ajtót, de semmilyen komolyabb biztonsági követelményeknek nem felelnek meg, még akkor sem, ha úgy adják el ezeket a bejárati ajtókat, hogy 24 ponton záródó, acél biztonsági ajtó. Mondjuk az acél is inkább hajszálvékony fémlemez, így ennek a biztonságától sem szabad sokat várni! Aki komolyabb védelmet szeretne ezekben az ajtókban, az mindenféleképpen cseréltesse ki velünk a zárbetétet! Ha esetleg nincs meg a keret a két zárbetét cseréjére, akkor legalább az alsót vagy a felsőt, majd idővel a másikat is. Valóban sok betörés történik ezeken az ajtókon keresztül, ma Magyarországon a kínai és a műanyag ajtók állnak az első helyen a gyenge anyaguknak és a még gyengébb zárbetétjeiknek köszönhetően. A betörők a legtöbbször egy speciális célszerszámmal dolgoznak, és direkt ezekre az ajtókra „szakosodtak”. Az ajtót maximum 2 perc alatt kinyitják és ugyanannyi idő alatt vissza is zárják, amíg a tulajdonosok távol vannak az otthontól. Ezen mindenképpen gondolkodjanak el!