A legtöbb betörés Budapesten történik

Több mint 15 éves zárszervizes tapasztalatunk alapján, minden év elején átnézzük az előző évi összesítésünket, hogy hová, hogyan, mikor és milyen módszerrel jutottak be a betörők Budapesten. A 2018 évi bűncselekmények egyáltalán nem mutatnak javuló tendenciát, még akkor sem, ha a sajtó ezt írja.

A bűnözési statisztika a rendőrségi bejelentések és a biztosítói kártérítések számából tevődik össze, ám ez messze eltér a valóságtól. Azokról a betörésekről, ahol az ügyfelek, károsultak nem tesznek bejelentést, ebből a számadatból kimaradnak. És bizony ők vannak többen.

Zárszerviz szolgáltatásunk során napi 3-4 betörés utáni zárcseréhez hívnak minket, és kb. négyből egy esetben hívnak rendőrt, illetve jelentik be a betörés tényét. Ilyenkor a megijedt emberek nem tudják mit kell tenni, mi a folyamat, amit követni kellene, nem beszélve arról, hogy mivel nincs biztosításuk, a betörésnek semmilyen következménye, vagy kártérítése nem lesz. Ekkor pedig felesleges a rendőri herce-hurca, úgysem történik majd semmi, gondolják.

Éves szinten 200-250 olyan betörésekhez hívnak minket, aminek csak annyi a nyoma, hogy mi kicseréljük a zárat, a garancia miatt kiállítunk egy számlát az ügyfélnek, de az ügy itt le is zárul. Ezek a károsultak nem kerülnek be a nyilvántartásba, ergo a statisztikába. Ehhez persze még az is hozzátevődik, hogy mi egy zárszerviz szolgáltató vagyunk a Budapesten lévő elég sok zárszerviz szolgáltatást nyújtó vállalkozások közül.

Mivel több zárszerviz céggel is kapcsolatban vagyunk, így ők is alátámasztják ezt a megfigyelést, tapasztalatot, illetve a számokat, tehát a betörések száma évről évre nagymértékben növekszik!

A különböző grafikonok a médiában, a regisztrált bűnesetek a tavalyi évben 185.000-es számot említenek a regisztrált esetek alapján, ami szerintünk csupán töredéke a valóban elkövetett betöréseknek. Ezt a számot alsóhangon megszorozhatjuk hárommal, de inkább néggyel!

A legtöbb betörési kísérlet még mindig azért van, mert akár a budapesti, akár a pest megyei lakás tulajdonosok fittyet hánynak a lakás biztonságára, az ajtó zárjainak a minőségére, ami az elsőszámú védelmi pont. Ez pedig felhívás a keringőre, azaz könnyű préda a betörőknek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az olcsó kínai és műanyag ajtókat megvenni, beszereltetni nem szabad, százezer forintos (vagy az alatti) ajtó nem nyújt megfelelő biztonságot!

Ha olyan ingatlant vásárolnak, ahol műanyag, barkácsáruházas ajtó vagy HiSec kínai ajtó van berakva, akkor gondoskodni kell ezeknek a megerősítéséről. Például, izraeli, magas biztonsági fokozatú RB zárbetétetek cseréjével, BARLOCK hevederzár felszerelésével, vagy akár egy olasz másodzár felszerelésével, mint pl. a Potent, amelyek megvédik az ajtót és nem adnak teret a könnyű zárnyitásoknak! Ezek bevizsgált zárak, MABISZ 5-6 minősítéssel rendelkeznek és évek óta megállják a helyüket, mert még egyetlen ügyfél sem jelezte, hogy a mi általunk felszerelt záron keresztül bementek volna hozzá a lakásba!