Osztrák hevederzár

Akiknek „osztrák” hevederzárral ellátott ajtajuk van, azok megnyugodhatnak, hogy egy biztonságos, minőségi hevederzárat kaptak. Ezt a hevederzárat régebben, egy valóban -akkoriban még- másolásvédett Gege ANS zárbetét működtette. Ez nagyon régen volt. A Gege ANS zárbetét másolásvédelme azonban szintén elég régen lejárt. Éppen ezért a gyártó az Elzetthez fordult és egy olyan profilt vásárolt, amely nagyon ritka, ám sem szabadalmi, sem jogi másolásvédelemmel nem rendelkezett és nem rendelkezik a mai napig sem. Ráadásul az Elzett is Kínában gyártatja a zárbetétjeit már elég régóta.

Ez az Elzett zárbetét fúrás-, és a hevederzár külső csőre által biztosított törésvédelemmel rendelkezik.

A hevederzár, mondhatnánk azt is, hogy örök életű, mert jól össze van rakva, habár az osztrák elnevezést a mai napig nem tudjuk, hogyan kapta, hiszen Magyarországon készül minden egyes darabja. Gondolom, mivel anno Gege zárbetét volt benne, és a Gege egy osztrák márka, így rajtamaradt az „osztrák” megnevezés. Ám a hevederzár magyar, osztrák soha nem is volt.

Ezt a tudatlanságot, a szájról szájra terjedő „osztrák hevederzár” elnevezést az emberek is, és sok zárszerviz cég is elhitte, de nem igaz.

A hevederzárnak van egy bizonyos neve, amit nem említenénk itt meg, mert mi nem forgalmazzuk, és nem szereljük ezt a hevederzárat, viszont a gyártó a zárszervizes cégeknek, illetve az ügyfeleknek évekig azt a tényt állította, hogy a zárbetét, ami ebben a hevederzárban van, másolásvédelemmel rendelkezik és osztrák.

A gyártó/forgalmazó egy nevetséges papírkártyával félrevezette a vásárlókat (és szerelőket) és teszi a mai napig, hogy ezeket a kulcsokat csakis a Bocskai úton lehet másolni és sehol máshol Magyarországon, mert ez egy egyedi modell. Itt megjegyeznénk, hogy a gyártót bárki akár be is perelhetné ezért, mert ez szándékos félrevezetés, megtévesztés.

Kulcskirály partnerünkkel karöltve, utánajártunk, hogy ez a hevederzárbetét mennyire másolásvédett. Hát kérem szépen, úgy, ahogy a fogazott Elzett 751 fogazott zárbetét, tehát sehogy. A hevederzárban egy Elzett mély vágású, fogazott, ritka profilú zárbetét található, melyhez a gyártó 3 kulcsot csomagol. Mivel anno senkinek nem volt igénye erre a profilú zárbetétre, ezért tulajdonképpen csak ő vásárol ilyen profilt és eddig senki más nem másolt hozzá kulcsot. De nem azért, mert bárminemű másolásvédelem alatt állnak a kulcsok, hanem csupán a ritkasága miatt.

Ha bemennek a Kulcskirály üzletbe, akkor minden gond nélkül lemásolják a kulcsokat. A papírkártya nem kell hozzá, annak jelentősége nincs.

A gyártó azt írja a weboldalán, hogy csak ezzel a zárbetéttel érvényes a MABISZ minősítés, holott ez megint valótlan, mivel a hevederzár szerkezetet is, és a zárbetétet is, külön minősíti a MABISZ. Ha bármilyen MABISZ tanúsítvánnyal rendelkező zárbetétet szerelünk be ebbe a hevederzár szerkezetbe, attól még a MABISZ minősítése élni fog. Sőt, az általunk elvégzett hevederzárbetét-csere során, az RB zárbetét MABISZ minősítése miatt még magasabb biztonsági kategóriába is lép a dolog!

A prémium kategóriás, interaktív csapos, 2030-ig szabadalmi másolásvédelemmel rendelkező RB LOXCIS zárbetétről itt talál bővebb információt: http://www.rbzarbetet.hu/rb-locxis/