A Mul-T-Lock kulcsokról

Magyarországon több mint 25 éve vannak jelen az izraeli Mul-T-Lock vállalat zártermékei, melyek a magyar vásárlók szemében egyet jelentenek a minőséggel. A Mul-T-Lock zárak teljes palettáját ún. hivatalos Mul-T-Lock Centerekben lehet megvásárolni, illetőleg zárszerviz cégektől. A Mul-T-Lock kulcsok másolását is ilyen helyeken javasoljuk végeztetni, ahol gyári nyerskulcsokra történik a kulcsmásolás professzionális kulcsmásoló gépeken. Csak ez a garancia arra, hogy a kulcsmásolás minősége megfelelő lesz. Tudni kell azonban, hogy a rossz minőségű kulcsmásolatok tönkreteszik a zárakat.

Mul-T-Lock 7×7 kulcsok

A zárbetétben lévő csapok számából ered a név, amely egy sorban helyezkedik el, és hét darab csap található benne. Ez a kulcs is, mint minden Mul-T-Lock kulcs, pontfúrt kulcs, ami azt jelenti, hogy a kulcsot minden esetben vízszintesen kell a zárba behelyezni. A kulcsban lévő furatok és a zárban lévő csapok találkozásakor lehet a kulcsot elfordítani.

Minden Mul-T-Lock 7×7 zárbetéthez jár “biztonsági” kódkártya. Ez azonban nem szükséges a kulcs másolásához, de jó megőrizni, mert esetleg, ha minden kulcs elveszett, a kártya alapján van lehetőség újabb kulcsok elkészítésére.

Miért nem védi a kártya a kulcsmásolást?

Nem a kártya jelenlététől védett egy kulcs kulcsprofilja, hanem, hogy a zárgyártó cég, a különböző szabadalmi hivatalokban megtette-e a szükséges jogi lépéseket, és kért szabadalmi védelmet az adott kulcsprofilra.

A 7×7 kulcs országonként változó profillal kerül forgalomba. A profilkódot, a kulcsfej alatt, a kulcsszáron lehet leolvasni. Magyarország profilja a 076.

A 7×7 kulcs ugyanúgy készül, mint bármelyik másik furatos kulcs. Kulcsmásoló partnerünk a Silca Matrix SX gépeket használja, mert ezek gyorsak és pontosak. Minden kulcsot a hegyére kell ütköztetni, mert nincs a kulcsnak “válla”. Viszont így könnyebben megy bele a rozettás ajtókba.

Partnerünk kizárólag gyári Mul-T-Lock 7×7 nyerskulcsra dolgozik, mert az egyéb utángyártott kulcsok, okozhatnak esetleges működési problémát.

Mul-T-Lock Integrator kulcsok

Pár évvel ezelőtt a Mul-T-Lock létrehozott egy új “platformot”, más néven kulcsprofilt, és ennek már meg is tették a jogi és szabadalmi másolásvédelmi lépéseit.

A kulcs lényege, hogy felhasználva minden előnyét a 7×7–nek, mégis valamilyen “olcsóbb” megoldással, másolásvédetté tették a kulcsot. Ez sikerült is, egy speciális zárcsapot, integrator csapot használnak a zárbetétben, és a nyerskulcsba is elhelyezik ennek a csapnak kialakítását. Erre azért van szükség, mert ezt a bemarást nem lehet másolni, csak a gyár tudja elkészíteni. Így biztosítják, hogy csak a Mul-T-Lock Centerek tudjanak kulcsot másolni.

Ezáltal alkalmassá válik a zárbetét, fő- és vezérkulcsos zárrendszerek kialakítására is, ahol kiemelten fontos a kulcsmásolás védelme. Itt már a kártya szerepe sem mellékes. A biztonsági kártyát a gyár egy fóliába helyezi, és a forgalmazó elhelyezheti rajta a cégének a nevét, címét és telefonszámát, hogy a kedves ügyfél tudja, hol másolhat Integrator kulcsot.

A kártya minden esetben szükséges a kulcsok másolása végett, így azt meg kell őrizni! Kulcsmásoló partnerünk minden Integrator kulcs másolására jogosult!

A másolás folyamatáról

Itt is egy felsőmaró másoló gépet alkalmaznak, az olasz Silca Matrix gépét. A mintakulcson lévő furatok tapogatása történik a baloldalon, a jobboldalon pedig a maró elkészíti a gyári nyerskulcsba a megfelelő mélységeket. A kódkártyán lévő adatok alapján lehet ellenőrizni, hogy sikeres-e a kulcsmásolás.

Mul-T-Lock Integrator kulcsból nincs utángyártott kulcs, és nem kell sehol sem napokig otthagyni a kártyát, sem a kulcsot. Minden Centernben megvárható a kulcskészítés.

Mul-T-Lock Interactive kulcsok

Az Interactive+ zárbetét, a valaha gyártott egyik legnagyszerűbb termék a piacon. Belső úszócsap rendszere, főkulcsoknál az oldalcsapokkal kiegészítve, maximális biztonságot tud garantálni.

Szabadalmi technológiákból több is található, a kulcsot semmilyen módon nem lehet “duplikálni” – azt minden esetben csak a saját nyerskulcsára lehet elkészíteni, a kódkártya alapján.

206, 206S és 264, 264+ – ezek a “kódok” olvashatóak le a Mul-T-Lock Interactive kulcsok feje alatt található kulcsszáron. Ezek a jellemző profilok itt Magyarországon, természetesen mindegyik kulcs elkészítéséhez kell a kódkártya.

Miért kell a kódkártya, ha van hozzá nyerskulcs?

A zár bonyolultsága révén a kulcsnak nagyon pontosnak kell lennie, ezért nem lehet ezeket a kulcsokat “hagyományosan” másolni. Egy külön gépre van szükség, ami KÓD alapján készíti el a kulcsot. Ez a gép lehet számítógép vezérelt, és lehet mechanikus kulcskészítő gép is. Partnerünk, mint hivatalos Mul-T-Lock Center, minden szükséges géppel el van látva.

Ezekre a gépekre akkor is szükség van, amikor bármilyen főkulcs-rendszert kell készíteni, hiszen ott csak kódok alapján lehet a kulcsokat legyártani.

Ilyenkor a kulcskészítés folyamata már egész egyszerű, csak a gyári nyerskulcsot helyezzük az automata kulcskészítő gépbe, majd a kártyán lévő adatok alapján, a gép magától elkészíti a kulcsot. Nagyon minimális sorja keletkezik csak, ezt egy puha drótkoronggal eltávolítjuk, majd ezután átadjuk a kész kulcsot az ügyfélnek.

A kódkártya elvesztése esetén lehetőség van a zárbetét átkódolására. Így egy új kártyához jut az ügyfél, ami alapján bármennyi kulcsot rendelhet.

Mul-T-Lock MT5+ kulcsok

Ez a zárbetét a gyár legmodernebb és legkomolyabb top-kategóriás csúcsterméke.

Ebben ötvözték az Interactive minden előnyét, és rátettek még egy lapáttal, kialakítottak egy “kukac” (kígyó) járatot, ami öt darab aktív csapot mozgat, az úszó csaprendszerrel együtt.

Minden MT5+ zárbetét alapból 3 db kulccsal kerül forgalomba, így gyakori, hogy extra kulcsokra van még szükség. Ez nem akadály!

Szükséges a biztonsági kódkártya, ami az alapján le tudjuk gyártani az MT5+ kulcsokat. Ehhez Silca Futura automata kulcskészítő gépet használunk. Minden esetben kell fizikálisan a kártya, nem elegendő azt telefonon bemutatni!

Érdekesség: Ha minket kérdeznek, szerintünk az Interactive+ zárbetét is elegendő biztonságot tud nyújtani bármilyen kiemelten védett objektum részére. Az MT5+ zárak kényesebbek, több gondoskodást, odafigyelést, törődést igényelnek, különben hamar tönkremennek! Minden MT5+ zárbetétet legalább évente 2x a saját Mul-T-Lock spray-vel kenni kell!

Mul-t-Lock MT5+ kulcskészítés folyamata

A kódkártyán lévő adatokat felvisszük az erre létrehozott automata kulcskészítő gépbe, majd a gyári nyerskulcs elhelyezése után, elindítjuk a programot. A kulcsot pár perc alatt elkészíti a gép, ezáltal minden kulcs gyári méretű. Nem lehet hibás kulcsmásolásból adódóan rossz kulcsot készíteni, így a zárbetét is hosszú életű marad. Mivel a kulcs szimmetrikusan mind a két felével használható, így először csak az egyik oldalt készíti el a gép, majd azt kézzel át kell fordítani, és a gép elkészíti a másik oldalát is.

Itt egy egyszerű dolgot teszünk röviden tisztába. A Superlock ajtógyártó cég, hazánkban régen használt Mul-T-Lock kulcsprofilokat és zárbetéteket, amelyeket a saját nevükkel látták el, de mindenben, teljes egészében Mul-T-Lock zárakról beszélhetünk.

Amennyiben bizonytalan a kulcsában, küldjön róla egy fotót email-en keresztül, és pontos árat tudunk mondani a kulcskészítésre!